Project omschrijving

sessie viool gevorderden

  • maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar

  • voor gevorderde violisten die minstens drie jaar speelervaring hebben en tunes met een gemiddelde moeilijkheidsgraad vlot zelfstandig kunnen spelen. Op het gehoor kunnen spelen is een pluspunt. Je hoeft nog geen ervaring te hebben met Zweedse muziek of kennis hebben van akkoorden.

  • Je hebt een basiskennis Engels nodig om de sessie te kunnen volgen.

Lena neemt je mee naar het hoge noorden, tot in Zweden. Ze leert je er de verschillende types en stijlen van polska’s, een traditionele dans in 3/4, kennen. We gaan ondertussen dieper in op versieringen, boogtechnieken, dubbele snaren (double stops) en frasering. Eigenlijk wat een melodie zoveel rijker maakt dan enkel de juiste noten spelen. De toevoeging van harmonie en een tweede stem zorgt voor nog extra kruiding van sommige tunes. We leren alles samen op het gehoor aan.

  • viool

  • opnameapparaat of smartphone/tablet (vb. om filmpjes te maken van de boogstreken), pen & papier

Lena Jonsson

© Klara G.

Lena groeide op in een bad van muziek: in een familie waar iedereen viool speelt en een streek met een rijke folktraditie in het hart van Zweden. Van haar vader leerde ze enorm veel tunes en ze startte als 11-jarige al haar eerste band. Aan de Royal College of Music in Stockholm studeerde ze Zweedse folk waarna ze zich over de plas vervolmaakte in jazz en Amerikaanse roots aan het Berklee College of Music in Boston. Vandaag vertegenwoordigt ze een jonge generatie traditionele violisten uit Scandinavië en reist ze de wereld rond met haar unieke crossover stijl. Ze speelt in haar eigen Lena Jonsson trio, de folkrock band Skenet, old-time & bluegrass band The Goodbye Girls en in duo met de Bretoense accordeonist Martin Coudroy.

  • contacteer Lena voor vragen over de sessie