Project omschrijving

sessie viool vergevorderden

  • maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar

  • voor vergevorderde violisten die melodieën op het gehoor kunnen spelen en durven te improviseren. Kennis van toonladers (modi) en akkoorden komt heel goed van pas, partituren kunnen lezen is ook interessant.

Altijd al willen weten wat een Maqam en Taksim is? En wil je het zelf kunnen spelen? Shalan introduceert je tot de wondere wereld van de Arabische viool. Wat is het verschil tussen Taksim en improvisatie? Die vele noten die versieringen heten, hoe worden ze gespeeld? Wat is de logica daarachter? Wat zijn kwarttonen en, nog meer, microtonen? Hoe klinkt de Midden-Oosterse virtuositeit? Vele vragen waar je tijdens de stage uitvoerig antwoord op krijgt!

  • (alt)viool

Shalan Alhamwy

© Marlies Vangelder

Shalan is een in Syrië geboren violist en componist die momenteel in België woont en werkt. Hij studeerde klassieke en Arabische muziek en beheerst beide genres zowel op vlak van musiceren als componeren. Shalan speelt in tal van wereldmuziek & folk orkesten en ensembles als Olla Vogala, Liqa’ en Damast Duo, samen met accordeonist Jonas Malfliet. Hij is artistiek leider van verschillende groepen waarin oosterse en westerse muziektradities samenkomen zoals Jiraan en Picea Orientalis. Zijn composities worden wereldwijd uitgevoerd en hij trad op met enkele van de meest opvallende Arabische zangers zoals Fairouz, Marcel Khalifa en Rima Khsaish. Hij geeft regelmatig workshops Arabische muziek en geeft les viool en samenspel in de wereldmuziekschool van Muziekpublique en De Centrale.

  • contacteer Shalan voor vragen over de sessie