Project omschrijving

sessie instrumentenbouw

  • maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar

  • voor mensen die wat handvaardigheid hebben want we werken met scherpe beitels, houtdraaibank, messen en schaven. Je hebt nog geen specifieke ervaring met houtbewerking nodig.

In vijf dagen tijd bouwen we elk een fijfer én trommel. Deze instrumenten laten ons toe om in onze eigen geschiedenis te duiken en de eerste stappen richting muziekinstrumentenbouw te zetten. We leren verschillende technieken als schaven, snijden, zagen, lijmen, boren, alsook hout draaien op de draaibank.

  • iedereen brengt zoveel mogelijk zijn eigen materiaal mee: teken- en schrijfmateriaal, lat van 50 cm, beitels (± 25 mm en ± 5 mm), vijlen en/of naaldvijlen, een rasp, een els, hamer, zaag, schuurpapier (korrel 120-220-320), schaaf, schraapstaal, bankschroef, breekmes en/of sculpteermes, lijmklemmen, geluidswerende koptelefoon en veiligheidsbril.

  • Hout, onderdelen en ander gereedschap worden voorzien. De kosten voor het gebruikte materiaal worden tijdens de stage betaald aan de lesgever (+/- € 90).

Toon Lauwers

Toon is professioneel muziekinstrumentenbouwer en –restaurateur met een atelier in Hingene (Bornem). Naast zijn voorliefde voor de bouw van historische en klassieke gitaren heeft hij een grote passie voor ambachten en instrumenten uit eigen streek. Hij leerde de knepen van het vak aan de Internationale Lutherie School Antwerpen en het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw in Puurs. Toon geeft graag zijn ervaring en kennis door tijdens de stage, daar waar hijzelf en vele anderen hun eerste stappen in instrumentenbouw hebben gezet.

  • contacteer Toon voor vragen over de sessie

foto’s van voorbije jaren