Project omschrijving

sessie diatonisch accordeon gevorderden

  • maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar

  • voor gevorderde accordeonisten die hun instrument voldoende beheersen, wat ervaring hebben met samen spelen en snel kunnen leren. Je kan gemakkelijk een nieuwe melodie leren spelen op gehoor of met partituur en de basisakkoorden spelen met je rechterhand. Je kan zelfstandig zaken in de vingers krijgen en ook in groepjes werken aan opdrachten.

  • Je hebt een basiskennis Frans of Engels nodig om de sessie te kunnen volgen.

Simone leert je enkele fijne, soms eenvoudige, melodieën om er dan verder grondig mee aan de slag te gaan. Verwacht dus geen tientallen nieuwe tunes. We worden eerst verliefd op de melodie en zoeken dan allerlei manieren waarop we deze zo natuurlijk mogelijk op ons instrument kunnen laten klinken. Ook analyseren we het nummer, smukken het op met uitdagende ritmes en tal van versieringen én maken een mooi arrangement voor één of meerder accordeons. Waarom? Gewoon om te blijven voelen dat het de beste melodie is die we ooit hebben gespeeld!

Daarnaast focussen we ook op grooves en funky begeleidingen. We ontdekken samen verschillende gebruikelijke en minder voor de hand liggende percussieve mogelijkheden van ons instrument en proberen zeer goeie vrienden te worden met onze metronoom en polyritmiek. De focus ligt eveneens op arrangement en compositie specifiek voor diatonische accordeon. We wagen ons zelfs aan improvisatie met modale toonladders en/of verschillende akkoorden.

  • diatonische accordeon in stemming G/C (sol/do) met minimum 2 & 1/2 of 3 rijen en 12/18 bassen is aan te raden om alles mee te kunnen volgen en spelen

  • smartphone/tablet met Whatsapp (om snel opnames met elkaar te kunnen delen) of een opnameapparaat voor wie dit niet heeft, koptelefoon, muziekpapier, potlood, gom, al je ritmische vaardigheden en heel veel vragen en nieuwsgierigheid. Simone zorgt voor de rest! Je kan filmpjes maken tijdens de sessie, maar mag deze enkel achteraf zelf gebruiken (niet online delen).

Simone Bottasso

Simone is een veelzijdige muzikant uit Italië met een tweede thuisbasis in Rotterdam. Hij leerde Italiaanse en Occitaanse folk spelen op diatonische accordeon, studeerde klassieke en jazzfluit en verdiepte zich in compositie voor jazz, hedendaagse en elektronische muziek. Hij combineert zijn instinct als improvisator en vaardigheden als componist om muziek te creëren die altijd verrast. Hij speelt zowel folk, wereldmuziek, jazz en pop met groepen Duo Bottasso, Samurai Accodion, The Folk Messengers, Stygiens, Suriscot, New Rotterdam Jazz Orchestra, DNL – Digital Nature of Life. Hij richtte het orkest Folkestra & Folkoro op, dat zijn composities en arrangementen brengt en waar hij inventief dirigeert met behulp van improvisatie, soundpainting en grafische partituren. Simone is ook een veelgevraagd lesgever voor internationale workshops en masterclasses. Je kan ook online privéles bij hem volgen en via video op Youtube.

  • contacteer Simone voor vragen over de sessie