Project omschrijving

sessie doedelzak beginners

  • maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar

  • voor beginnende doedelzakspelers met een flinke dosis enthousiasme die geen of weinig ervaring hebben met het instrument. Kennis hebben van notenleer is mooi meegenomen, maar helemaal geen must. Het aanleren van melodieën gebeurt op een manier dat iedereen kan volgen, met of zonder partituur.

Heb je altijd al gedroomd om (goed en mooi) doedelzak te kunnen spelen? Deze sessie is dan zeker voor jou!

Met volledige beginners wordt er niet rond de pot gedraaid, je gaat meteen aan de slag met een doedelzak in je handen. Vooroordelen worden snel weggeblazen: doedelzak spelen is helemaal niet zooooo moeilijk! Je hoeft er ook niet zo hard in te blazen hoor! Zodra de basis blaas- (en duw-)techniek onder de knie leren je vingers snel de weg naar je eerste doedelzakmelodieën. Een ideale kennismaking met het instrument en mooie start van je doedelzakcarrière!

Minder volledige beginners krijgen eerst een snelle update van de basistechnieken. Daarna gaan we verder op verkenning naar wat je nog meer uit je instrument kan krijgen: mooi je bourdons leren stemmen, versieringen (vingerslagen, vibrato, rappels, picotage, rolls…), justesse, dansbaarheid en natuurlijk alle noten van de schalmei leren spelen! Melodieën van hier en daar (Frankrijk, België,…) komen aan bod, meestal met één oog op de dans en een andere op de muziek. 2de stemmekes voegen we hier en daar toe om het leuker te maken.

De lessen zullen soms in groep, soms in groepjes maar ook individueel gebeuren. Het wordt een intensieve, maar zeker ook leuke stage!

  • een Franse/Vlaamse doedelzak in sol (G) – 16 pouces met half gesloten vingerzetting die goed werkt. Laat je instrument voor de stage zeker even nakijken!

Heb je zelf geen instrument maar wil je wel deelnemen? Geen probleem,  je kan een doedelzak huren tijdens de stage voor € 30. Reserveer deze dan op voorhand bij je inschrijving.

Rémi Decker

© Variole asbl

Rémi is een veelzijdige muzikant met internationale bekendheid. Hij groeide op in een muzikale omgeving en begon doedelzak te spelen op 10-jarige leeftijd. Gedreven door zijn enthousiasme en nieuwsgierigheid gaat hij als autodidact te werk. Hij vindt een mooi evenwicht tussen traditie en eigen creativiteit waardoor zijn projecten bruisen van originaliteit, virtuositeit en emoties. Met doedelzak, gitaar en whistle voelt hij zich thuis op zowel folk, jazz als klassieke muziek podia over heel de wereld. Zijn huidige projecten zijn: Griff Trio, Decker-Malempré(s), Krakin’ Kellys en Musique à Voir. Talent en bescheidenheid maken van hem een buitengewoon artiest en als leraar ontwikkelde hij een “to-the-point” pedagogie die o.a. terug te vinden is in zijn online doedelzaklessen SOS Cornemuse.

  • contacteer Rémi voor vragen over de sessie