Project omschrijving

sessie doedelzak gevorderden

  • maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar

  • voor gevorderde doedelzakspelers die folktunes op het juiste tempo en vlot kunnen spelen (vb. de wals Onder Den Toren van Hubert Boone). Op het gehoor kunnen spelen is een pluspunt.

  • Je hebt een basiskennis Engels nodig om de sessie te kunnen volgen.

Paul leert je een waaier aan traditionele en hedendaagse melodieën in verschillende stijlen en maatsoorten (vb. wals, polka, bourree, jig, hornpipe, scottisch). Partituren worden voorzien, maar we leren evengoed op gehoor. Samen maken we toffe arrangementen om op te dansen, naar te luisteren en om mee te zingen. Daarnaast focussen we op de melodie of werken we andere stemmen uit in harmonie. We spitsen ons ook toe op techniek, hoe je kan improviseren en je emotie uiten in wat je speelt. De grote uitdaging van doedelzak is immers dat deze altijd ofwel “uit” (stil) ofwel “aan” (superluid) staat. Hoe kunnen we hier slim van gebruik maken? Last but not least, we treden naar buiten voor al wie het horen wil: liggend onder een boom, aan de bar, tijdens een folkbal en misschien zelfs al wandelend door Gooik of in een flashmob. We gaan in de sessie samenwerken als een team, elkaar ondersteunen, veel uitwisselen en vooral: veel plezier hebben!

  • doedelzak in sol (G) met conische melodiepijp (chanter) en halfgesloten (of open) vingerzetting die kan overblazen tot do (C). Het maakt niet uit of je met je mond blaast of een balg gebruikt. Paul speelt zelf op border pipes van Jon Swayne die goed samenklinken met het Franse/Vlaamse type. Breng gerust ook een doedelzak in lage do (C) mee, als je die hebt, om de lagere harmonische stemmen te spelen.

  • pen & papier, iets om je bourdonpijpen te dichten (zodat we ook in la mineur (Am) kunnen spelen) en een grote paraplu zodat we ook buiten kunnen spelen als het regent

Paul James

© Elly Lucas

Paul is een Britse doedelzakspeler, saxofonist, zanger en componist die muziek maakt beïnvloed door Engelse en Europese folk & folkloretradities. Je zal hem ongetwijfeld kennen van de legendarische band Blowzabella. Hij speelde mee in uiteenlopende projecten, van funk tot mediterrane muziek en richtte recent zijn eigen band Paul James and the Drowned Lovers op. Hij geeft inspirerende workshops voor doedelzak en samenspel (folk big band). Als componist en arrangeur werkt hij voor theater, maar schreef ook enkele folkhits, vb. de jig Horizonto, die over de hele wereld gespeeld worden .

  • contacteer Paul voor vragen over de sessie