sessie draailier beginners/halfgevorderden

  • maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar

  • voor beginnende draailierspelers met veel goesting om de draailierwereld met gespitste oren en gesmeerde vingers te ontdekken én begonners (halfgevorderd) die de (on)regelmatige tweeslag beheersen en al vertrouwd zijn met het spelen van eenvoudige melodieën.

We verdiepen ons in traditionele en moderne folktunes, zowel op gehoor als met partituur. Beginners leren de pure basistechnieken, met aandacht voor onderhoud en afregeling van het instrument. Bij de begonners herhalen en verbeteren we de regelmatige en onregelmatige twee-, drie- en vierslagen. Van hieruit zoeken we naar verschillende patronen in de slag, soms logisch en vanzelfsprekend, soms onlogisch en uitdagend. Het is altijd eens leuk om een “slaganalyse” te doen. We leren subtiel met meer energie spelen, zowel in de rechter- als linkerhand. Gedaan met slappe zwengels en luie vingers! Iedereen krijgt de vrijheid om zijn eigen pad te bewandelen en te evolueren op eigen tempo. Thomas laat veel ruimte voor initiatief vanuit de deelnemers zelf. Ook tips over onderhoud en versterking komen aan bod. Tijdens de stage splitsen we ons op in twee groepen, maar we sluiten af met een gemeenschappelijke apotheose!

  • goed afgeregelde draailier (bij voorkeur sol/do (G/C), maar een andere stemming mag ook) met passende riem

  • opnameapparaat of smartphone/tablet, pen en papier

Heb je zelf geen instrument maar wil je wel deelnemen? Geen probleem, je kan een draailier huren tijdens de stage voor € 40. Reserveer deze dan op voorhand bij je inschrijving.

© Louis Dantin

Thomas Hoste

Sinds de draailier zijn pad kruiste, is Thomas betoverd door de rijke klank van dit unieke instrument. De verliefdheid werd een ware passie. Hij volgde intensieve workshops & stages en enkele jaren later draaide hij zelf aan de zwengel bij Kléan, Barnabas, Findus & Elanor. In 2018 zorgde hij mee voor de traditionele touch in het FolKK (Folk ontmoet KleinKunst)-project. Nu toert hij doorheen heel West-Europa met de vaste bands Fyndus, Hidrae & Cecilia. Dankzij zijn informatica-achtergrond combineert Thomas de eeuwenoude klanken met de meest moderne geluidstechnieken. Dit resulteerde in het ambient drone trio mOthA en een beklijvende muzikale sage De Manen Opzij. Ondertussen wordt er intensief gerepeteerd met twee nagelnieuwe bands: Threo en een Belgisch-Nederlands collectief Nebel. Daarnaast is hij een vaak gevraagde gastmuzikant bij verschillende ensembles, zoals bij Blowzabella, Kadril, op een cd-uitgave van Michel Terlinck rond zijn hommelsuites & bij Andries Boone op zijn recente cd C.O.N.V.E.R.S.A.T.I.O.N.S. Thomas brengt het instrument vaak in de media. Begin 2024 had hij de eer om een solopartij te spelen bij het symfonisch orkest “Prima La Musica” o.l.v. Maestro Dirk Brossé tijdens een live-uitzending op VRT. Thomas is ook al jarenlang vaste lesgever op zijn instrument, o.a. bij Stichting Draailier & Doedelzak (Nederland), bij Westelfolk en in de academies van Dranouter, Gooik & Gent.

Een terugblik op de sessie van vorig jaar!

  • bekijk alle video’s van vorig jaar op YouTube