22. harmonie en arrangement ▷ Wouter Vandenabeele

Sessie harmonie en arrangement

maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar
VOLZET – je kan nog inschrijven op de wachtlijst!

“Wie denkt dat Dorisch alleen iets te maken heeft met Griekse zuilen of wanneer een folkie al eens een G7#9 akkoord wil gebruiken.”

Voor muzikanten die vlot noten kunnen lezen in sol sleutel en vlot een melodie kunnen naspelen op hun instrument, eventueel op gehoor. In fa sleutel kunnen lezen is handig, maar geen absolute noodzaak. Alle instrumenten zijn welkom! Als je een bourdoninstrument als doedelzak of draailier bespeelt, ben je beperkt in de harmonische mogelijkheden en daarom kan het handig zijn om nog een tweede instrument mee te brengen (accordeon, blokfluit, gitaar,…).

Wouter doet elke voormiddag interessante theoretische aspecten van de muziek uitgebreid uit de doeken. We starten met de basis van de akkoordenleer, denk aan G, G7, Bm, Am, Dm11, C7b9,… Daarna verdiepen we ons in de basis van het arrangeren. Hoe schrijf je akkoorden onder een melodie? Hoe zoek je een baslijn? Hoe kies je de instrumentatie? Is een tweede stem nuttig of niet? Welke vorm gebruik je? Heeft een dans bepaalde vereisten? Hoe maak je variaties in de melodie? Ook harmonieleer komt aan bod, van tonaal, modaal tot oosterse modi die ook in onze muziek gebruikt worden. Hoe verhouden akkoorden zich? Wat zijn progressies? Wat is de kwintencirkel? Welke modi worden veel gebruikt in folkmuziek? Tot slot volgt een eerste aanzet tot improvisatie.

In de namiddag gaan we actiever aan de slag en passen de theoretische input toe op ons instrument. We gaan zelf op zoek naar akkoorden op onze favoriete folkmelodie(ën). Dan maken we arrangementen, die we meteen ook samen uittesten en spelen. Ook leren we akkoorden spelen op ons instrument, niet alleen accordeons en gitaren kunnen dit, maar ook strijkers, blazers, zelfs draailieren en doedelzakken. We gaan de samenwerking aan met de sessie samenspel bij Jonas Malfliet, want wie weet kunnen zij wel een arrangement van ons brengen.

🛠️ je instrument(en), schrijfgerei en muziekpapier met notenbalken

Wouter Vandenabeele

© Bart Denolf

Wouter is een internationaal erkend violist, arrangeur en componist op het kruispunt tussen wereldmuziek, jazz en folk. Hij stichtte het groots orkest Olla Vogala en het kwartet Ambrozijn op. Hij leidde onder meer het prestigieuze Hadzidakis-project op de opening van de Olympische Spelen van 2004 in Athene, zat achter het Marokkaans-Vlaams project Brared Ataï en werkte samen met Zuid-Afrikaanse muzikanten. Hiernaast is Wouter ook een gegeerd vioolleraar in academies en voor workshops over heel Europa. Wouters drijfveer is het verklanken van zijn muzikale ontmoetingen opgedaan op zijn reizen. Hij nodigt dan ook vaak muzikanten uit andere culturen uit om samen met hem te musiceren en zo te komen tot een aanstekelijke smeltkroes. Je kan hem momenteel vooral horen bij Tamala, Ghent Folk Violin Project, Chansons Tryptique, Marc Hauman & groep en tal van andere projecten.

🔗 Website

▷ Voor vragen over de sessie, kan je Wouter Vandenabeele contacteren.