23. instrumentenbouw ▷ Toon Lauwers

Sessie instrumentenbouw

maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar
VOLZET – je kan nog inschrijven op de wachtlijst!

Voor mensen die wat handvaardigheid hebben want we werken met scherpe beitels, messen en schaven. Je hebt nog geen ervaring met houtbewerking nodig.

Dit jaar bouwen we in vijf dagen elk een wooden top banjo, een 4-snarige, 8-hoekige banjo met een houten bovenblad. Dit uitgepuurde instrument laat ons toe de eerste stappen richting muziekinstrumentenbouw te zetten. We leren schaven, snijden, zagen, lijmen, fretten, besnaren, afstellen,… Op het einde heeft iedereen dan een prachtig instrument om mee naar huis te nemen!

🛠️ Iedereen brengt zoveel mogelijk zijn eigen materiaal mee: teken- en schrijfmateriaal, lat van 100 cm, beitels (± 25 mm en ± 5 mm), vijlen, een els, hamer (frethamer), zaag, schuurpapier (korrel 120-220-320), schaaf, schraapstaal, bankschroef, sculpteermes, naaldvijlen en lijmklemmen. We werken met een kant-en-klaar pakket van o.a. hout en snaren dat je ter plaatse krijgt. De kosten voor het gebruikte materiaal worden tijdens de stage betaald aan de lesgever (+/- € 90).

Wooden top banjo

 

Toon Lauwers

Toon is professioneel muziekinstrumentenbouwer en –restaurateur met een atelier in Hingene. Naast zijn voorliefde voor de bouw van historische en klassieke gitaren heeft hij een grote passie voor ambachten en instrumenten uit eigen streek. Hij leerde de knepen van het vak aan de Internationale Lutherie School Antwerpen en het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw en geeft nu graag zijn ervaring en kennis door tijdens stages, waaronder ook in Gooik.

🔗 Website
🔗 Facebookpagina
🔗 Instagram

▷ Voor vragen over de sessie, kan je Toon Lauwers contacteren.

Sessie instrumentenbouw 2018 & 2017

© Theo Tielens