24. instrumentenbouw ▷ Toon Lauwers

Sessie instrumentenbouw

maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar
▷ Er zijn nog enkele plaatsen vrij, dus je kan nog inschrijven!

Voor instrumentenbouwers in spe die wat handvaardigheid hebben, dat is nodig want je zal werken met scherpe beitels, messen en schaven.

Monochord gemaakt door Gerrit Van den Dries

Dit jaar bouwen we in vijf dagen elk een toetsen monochord. Dit uitgepuurde, traditionele instrument laat ons toe de eerste stappen richting muziekinstrumentenbouw te zetten. We leren schaven, snijden, zagen, lijmen, stempennen en tangenten plaatsen, besnaren, afstellen, het materiaal en een model kiezen. Op het einde heeft iedereen dan een prachtig instrument om mee naar huis te nemen!

🛠️ Iedereen brengt zoveel mogelijk zijn eigen materiaal mee: teken- en schrijfmateriaal, lat van min. 60 cm, beitels (± 25 mm en ± 5 mm), vijlen, een els, hamer, zaag, schuurpapier (korrel 120-220-320), schaaf, schraapstaal, bankschroef, sculpteermes, naaldvijlen en lijmklemmen.
We werken daarnaast met een kant-en-klaar pakket van o.a. hout en snaren dat je ter plaatse krijgt. De kosten voor het gebruikte materiaal worden tijdens de stage betaald aan de lesgever (+/- € 90).

Toon Lauwers

Toon is professioneel muziekinstrumentenbouwer en –restaurateur met een atelier in Hingene. Naast zijn voorliefde voor de bouw van historische en klassieke gitaren heeft hij een grote passie voor ambachten en instrumenten uit eigen streek. Hij leerde de knepen van het vak aan de Internationale Lutherie School Antwerpen en het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw en geeft nu graag zijn ervaring en kennis door tijdens stages, waaronder ook in Gooik.

🔗 Website
🔗 Facebookpagina

▷ Voor vragen over de sessie, kan je Toon Lauwers contacteren.

Sessie instrumentenbouw in 2017