8. draailier beginners ▷ Thomas Hoste

Sessie draailier beginners

maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar
▷ Er zijn nog enkele plaatsen vrij, dus je kan nog inschrijven!

Voor beginnende draailierspelers met veel goesting om de draailierwereld met gespitste oren en gesmeerde vingers te ontdekken én begonners (halfgevorderd) die de (on)regelmatige tweeslag beheersen en al vertrouwd zijn met het spelen van eenvoudige melodieën.

We verdiepen ons in traditionele en moderne folktunes, zowel op gehoor en met partituur. Beginners leren de pure basistechnieken, met aandacht voor onderhoud en afregeling van het instrument. Bij de begonners herhalen en verbeteren we de regelmatige en onregelmatige twee-, drie- en vierslagen. Van hieruit zoeken we naar verschillende patronen in de slag, soms logisch en vanzelfsprekend, soms onlogisch en uitdagend. Het is altijd eens leuk om een “slaganalyse” te doen. We leren subtiel met meer energie spelen, zowel in de rechter- als linkerhand. Gedaan met slappe zwengels en luie vingers! Ook tips over onderhoud en versterking komen aan bod. Tijdens de stage splitsen we ons op in twee groepen maar we maken samen een gemeenschappelijke apotheose!

🛠️ een goed afgeregelde draailier (bij voorkeur sol/do, maar andere stemming mag ook) met passende riem, opnameapparaat en schrijfgerei. Luisterfragmenten worden achteraf door de leraar aan alle deelnemers bezorgd.

Geen instrument? Geen probleem, tijdens de stage kan je een draailier huren voor slechts € 30. Vraag dit dan op voorhand aan bij je inschrijving.

 

Thomas Hoste

© Priya Desrumaux

Sinds de draailier zijn pad kruiste, is Thomas betoverd door de rijke klank van dit unieke instrument. De verliefdheid werd een ware passie: hij volgde tal van intensieve workshops & stages in binnen- en buitenland. Enkele jaren later draaide hij zelf aan de zwengel bij de jonge folkbands Kléan, Barnabas & Findus en nu bij Cecilia en Elanor. Hij geeft ook gepassioneerd les bij Stichting Draailier & Doedelzak, vzw Westelfolk en de muziekacademies van Gent en Dranouter. Dankzij zijn informatica-achtergrond combineert Thomas graag eeuwenoude klanken met de meest moderne geluidstechnieken. Dit resulteerde onlangs in een nieuw droneproject-duo mOthA.

🔗 Website

▷ Voor vragen over de sessie, kan je Thomas Hoste contacteren.