8. draailier beginners ▷ Thomas Hoste

Sessie draailier beginners

maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar
VOLZET – je kan nog inschrijven op de wachtlijst!

Voor beginnende draailierspelers met veel goesting om de draailierwereld met gespitste oren en gesmeerde vingers te ontdekken én begonners (halfgevorderd) die de (on)regelmatige tweeslag beheersen en al vertrouwd zijn met het spelen van eenvoudige melodieën.

We verdiepen ons in traditionele en moderne folktunes, zowel op gehoor en met partituur. Beginners leren de pure basistechnieken, met aandacht voor onderhoud en afregeling van het instrument. Bij de begonners herhalen en verbeteren we de regelmatige en onregelmatige twee-, drie- en vierslagen. Van hieruit zoeken we naar verschillende patronen in de slag, soms logisch en vanzelfsprekend, soms onlogisch en uitdagend. Het is altijd eens leuk om een “slaganalyse” te doen. We leren subtiel met meer energie spelen, zowel in de rechter- als linkerhand. Gedaan met slappe zwengels en luie vingers! Ook tips over onderhoud en versterking komen aan bod. Tijdens de stage splitsen we ons op in twee groepen maar maken we samen een gemeenschappelijke apotheose!

🛠️ een goed afgeregelde draailier (bij voorkeur sol/do (G/C), maar een andere stemming mag ook) met passende riem, opnameapparaat of smartphone en schrijfgerei. Luisterfragmenten worden achteraf door de lesgever aan alle deelnemers bezorgd.

Heb je zelf geen instrument? Geen probleem, tijdens de stage kan je een draailier huren voor slechts € 30. Vraag dit dan op voorhand aan bij je inschrijving.

Sessie draailier 2018

Gemeenschappelijke voorstelling van de 2 draailiergroepen (met Patrick Bouffard als collega!) op de Stage voor Traditionele Volksmuziek in Gooik.

Geplaatst door Thomas Hoste op Zondag 26 augustus 2018

 

Thomas Hoste

© Priya Desrumaux

Sinds de draailier zijn pad kruiste, is Thomas betoverd door de rijke klank van dit unieke instrument. De verliefdheid werd een ware passie: hij volgde tal van intensieve workshops & stages in België bij Martina Diessner, Iep Fourier, Hans Quaghebeur en in het buitenland bij Gregory Jolivet, Gilles Chabenat, Isabelle Pignol, Valentin Clastrier. Enkele jaren later draaide hij zelf aan de zwengel bij de jonge folkbands Kléan, Barnabas & Findus. Nu toert hij doorheen heel West-Europa met de gevestigde balfolkformatie Cecilia en de beloftevolle bands Elanor en Aidreann. Hij zorgt eveneens voor een traditionele touch bij het grootschalige project FolKK rond folk en kleinkunst en treedt op als gastmuzikant bij verschillende ensembles. Dankzij zijn informatica-achtergrond combineert Thomas graag eeuwenoude klanken met de meest moderne geluidstechnieken. Dit resulteerde onlangs in een nieuw droneproject-duo mOthA. Hij geeft ook gepassioneerd draailierles bij Stichting Draailier & Doedelzak, vzw Westelfolk en de muziekacademies van Dranouter, Gooik en Gent.

🔗 Website

▷ Voor vragen over de sessie, kan je Thomas Hoste contacteren.