zomerse concerten en folkbals à volonté

Tijdens de Stage voor Traditionele Volksmuziek kan je zalig genieten van memorabele concerten in een unieke locatie, de Sint-Niklaaskerk. Elke avond brengen (inter)nationale folkmuzikanten een prachtig optreden. Daarna barst een folkbal met live muziek los tot in de vroege uurtjes. Kom mee feesten op een tovercirkel, jig of polka. En dans met je favoriete partner een intieme wals of mazurka op muziek van hier en verre oorden. Geen zin om je dansschoenen aan te trekken? Hou je instrument dan klaar en speel mee in één van de jamsessies die her en daar ontstaan.

Gaitaspeler Anxo Lorenzo & fiddler Eoghan Neff brengen Galicië en Ierland helemaal tot in Gooik. Hommels van de bovenste plank met Michel Terlinck en zijn vijfkoppige ensemble. Broes laat je proeven van fleurige feelgoodfolk en Britse folkzanger Chris Wood pakt je in met zijn knappe songs, samen met zijn gitaar.

Erna is het dansen geblazen op de stevige powerfolk van Cardboard Cabin, de Keltische en Slavische toets van Aérokorda, ritmiek pur sang van Cecilia, traditionele tunes met een knipoog van BA1, dansbare standards & composities van Threo en de gigantische baljam met alle deelnemers van de stage onder leiding van Duo De Schepper-Sanczuk!

concerten

folkbals

zondag 21 augustus

© Lieve Boussauw

concert om 20 uur

Ga mee op reis door de traditionele muziek van de Atlantische culturen van Galicië en Ierland. Anxo Lorenzo is zonder twijfel een van de beste doedelzakspelers van Galicië. Naast de gaita, speelt hij ook whistles, subío, looper, stompbox, verrijkt met verschillende effecten. Ierse violist Eoghan Neff experimenteert met avant-garde muziek, vrije improvisatie en interactieve muziekuitvoeringen. Ze brengen samen een mix van nieuwe composities en arrangementen.

folkbal om 21:30 uur

Vanuit een afgelegen hutje klinkt warme muziek. Je hoort er Jeroen Werbrouck (accordeon), Flor Delombaerde (contrabas), Tim Orroi (drums) en Thomas Clerbout (sopraansax) spelen. Intieme momenten afgewisseld met stevige powerfolk, zelfgeschreven danstunes en experimenten. Na maanden muziek schrijven, intensief repeteren en opnemen zijn de vier mannen klaar om uit hun cabin te komen en op het podium te springen.

maandag 22 augustus

© Peter Van Wonterghem

concert om 20 uur

Hommelspeler Michel Terlinck zet een van onze mooiste volksinstrumenten in de kijker met z’n tweede cd Analogia. Hij haalt de hommel uit de louter volks- of folkmuziek zonder haar muzikale wortels te loochenen. Dankzij zijn zelfgebouwde hommels – hij bespeelt er tijdens het concert vier in verschillende stemmingen en klankkleuren – lukt dit wonderwel. Je krijgt een mooie bloemlezing uit de afgelopen 25 jaar met eigen composities en andere muziek die hem geïnspireerd hebben krijgen. Solo hommel wisselt af met samenspel met de altdraailier van Thomas Hoste, bağlama van Cumali Bulduk, cello van Sara Fontàn Ferreira, percussie van Johan De Baedts en Guido De Meester (ook op hommel). Van verfijnd intimisme tot uitbundige feestklanken.

folkbal om 21:30 uur

Aérokorda is een jonge Gentse folkband die energieke en soms ook ingehouden muziek speelt met Keltische, Slavische en klassieke invloeden. Pavel Souvandjiev (viool), Adriaan Van Wonterghem (gitaar) en Davy Cautaerts (tin whistles en octaafmandoline) vormen deze fijne band van woest uitziende mannen. Ze brachten hun eerste album Hush the Wolves uit en wonnen twee internationale muziekcompetities, Folkarria Concurso (Spanje) en Mauro Burnelli Concorso (Italië). Vorig jaar bracht het trio Ashes Fall uit, een tweede album waarin ze nog meer een eigen sound ontwikkelden en vrijer met verschillende invloeden hebben geëxperimenteerd.

© Bart Denolf

dinsdag 23 augustus

concert om 20 uur

Dansbare en energieke instrumentale feelgoodmuziek met ruimte voor improvisaties, dat is het handelsmerk van Broes. In Gooik stellen ze hun kersverse cd Botanist voor. Je hoort eigen composities die geworteld zijn in folkmuziek met hier en daar flarden van o.a. Arabische, Ierse, Franse, Balkan en zelfs Afrikaanse invloeden. Florian De Schepper op gitaar, Anouk Sanczuk aan de viool, Elke De Meester op chromatisch accordeon, bassist Zjef Van Steenbergen en percussionist Gielis Cautaers, deze vijf rasmuzikanten zorgen samen voor muzikaal vuurwerk. Zet je schrap voor vingervlugge virtuositeit, afwisselende arrangementen en straf samenspel tout court!

folkbal om 21:30 uur

Greet Wuyts, Jan Leeflang en Thomas Hoste kwamen elkaar vaak tegen op de dansvloer of op het podium van de folkclubs. En op ene zomeravond bezocht de Muze hen. Ze klonken plots zo mooi tezamen, ze vonden elkaar, bleven bij elkaar en zo geschiedde Cecilia. Draailier en doedelzak zorgen voor bourdonklanken, accordeon voor de blues en de fluit voor de zachte momenten. Dit trio speelt dansmuziek pur sang: heldere arrangementen, sterke ritmische begeleiding en mooie melodieën die in de herinnering blijven hangen, vereeuwigd op intussen vier albums.

© Charlotte Samyn

woensdag 24 augustus

© Douglas Robertson

concert om 20 uur

The renaissance man of English folk‘, zo wordt Chris Wood door The Irish Times treffend beschreven. Hij leerde zichzelf gitaar en viool spelen, componeert songs, schrijft, zingt en is bovenal voorvechter van de Engelse muziek. Alom geprezen in de Britse folkscene, bleef hij jarenlang vrijwel volledig onbekend bij het grote folkminnende publiek. Dat veranderde allemaal met zijn historische album The Lark Descending uit 2005. Door zijn unieke en subtiele manier van optreden en zijn knappe songs ontpopte hij zich tot een van Engelands belangrijkste en meest invloedrijke folkzangers.

BA1

folkbal om 21:30 uur

Baéén, in ‘t Ninoofs, brengt folk tesamen of bijeen op de dansvloer. Met een divers instrumentarium brengen Jan Maris, Wim Vanderpoorten, Geert Van Snick, Joris Jacobs en Bert De Taeye traditionele muziek van de bovenste plank. BA1 vormde zich vanuit folkgroep Balladeus en heeft wortels in diverse – sommige reeds teloor gegane – muziekgroepen zoals De veske Voljeir, ’t Spek is geregeld, Yah Tararah. Door hun jarenlange ervaring met samen spelen is een ‘muzikale knipoog’ vaak voldoende. Ambiance verzekerd!

donderdag 25 augustus

© Pasquello

folkbal om 20.30 uur

Nieuw trio / threo met Paul James op doedelzak en saxofoon, accordeoniste Hilke Bauweraerts en Thomas Hoste op draailier. Ze spelen recente composities van Paul en standards die je niet zou verwachten in deze setting, allemaal even dansbaar! Eerder dit jaar doorstonden ze met glans de vuurdoop op VONKfestival, op de Stage doen ze er nog een schepje bovenop. Ze schitteren niet enkel op het podium, maar geven ook elk een sessie.

folkbal om 21:00 uur

Heb je altijd al eens willen meejammen met je favoriete tune(s) maar nooit gedurfd? Grijp dan op de laatste avond van de Stage zeker je kans tijdens de gigantische baljam. Anouk Sanczuk en Florian De Schepper van Duo De Schepper-Sanczuk nodigen jullie allemaal uit op het podium om mee te spelen. Instrumenten in de aanslag en spelen én dansen maar!

  • De concerten gaan door op 21, 22, 23 en 24 augustus 2022 in de Sint-Niklaaskerk, Dorpsstraat in Gooik, telkens om 20 uur. Tickets zijn te koop aan de deur voor 8 euro, voor kinderen t.e.m. 12 jaar en deelnemers aan de stage is de toegang gratis.

  • De folkbals gaan door op 21, 22, 23, 24 en 25 augustus 2022 in de zaal Familia, Bronnenweg 2 in Gooik vanaf 21.30 uur, op 25 augustus om 20.30 uur. De toegang tot de folkbals is gratis.

herbekijk de concerten van 2021!

sessies samenspel

o.l.v. Toon Van Mierlo, Bert Ruymbeek & Josefien Vercruysse