zomerse concerten en folkbals à volonté

Tijdens de Stage voor Traditionele Volksmuziek kan je zalig genieten van memorabele concerten in een unieke locatie, de Sint-Niklaaskerk. Elke avond brengen (inter)nationale folkmuzikanten een prachtig optreden. Daarna barst een folkbal met live muziek los tot in de vroege uurtjes. Kom mee feesten op een tovercirkel, jig of polka. En dans met je favoriete partner een intieme wals of mazurka op muziek van hier en verre oorden. Geen zin om je dansschoenen aan te trekken? Hou je instrument dan klaar en speel mee in één van de jamsessies die her en daar ontstaan.

zaterdag 19 augustus

Hannah Rarity
20:00 ▷ concert

Flor de Zinc
21:30 ▷ folkbal

zondag 20 augustus

Siger
20:00 ▷ concert

PHLOX
21:30 ▷ folkbal

maandag 21 augustus

Solia
20:00 ▷ concert

Duo Clercx
21:30 ▷ folkbal

dinsdag 22 augustus

Leán
20:00 ▷ concert

Aghoea!
21:30 ▷ folkbal

woensdag 23 augustus

Samenspel Bal
20:45 ▷ folkbal

Warmoes
22:30 ▷ folkbal

zaterdag 19 augustus

© Elly Lucas

concert om 20 uur

Schotse zangeres en songwriter Hannah Rarity brengt intieme eigen nummers en fijnzinnige interpretaties van Schotse klassiekers. Ze wordt beschouwd als één van de beste Gaelic stemmen van haar generatie. De folkwereld omarmde haar tijdens tournees met Blazin’ Fiddles, Rura, Niteworks en Cherish the Ladies. Ze werd bekroond met de BBC Scotland Young Traditional Musician Award en stak nominaties voor haar albums tijdens de Scots Trad Music Awards op zak. Vorig jaar palmde ze de weide van Dranouter in, deze zomer ontroert ze met haar unieke stem in een akoestische setting in Gooik samen met haar medemuzikanten.

folkbal om 21.30 uur

Flor de Zinc blaast de muziek uit Auvergne nieuw leven in, in de typische bezetting van cabrette (doedelzak uit Auvergne), accordeon en banjo. Doedelzakspeler en violist Michel Esbelin (Les Costauds de la Lune) is vooral gepassioneerd door muziek uit Auvergne, accordeonist Ludovic Rio (Kafe Koefet) begon met musette accordeon, speelt nu fest noz en banjospeler Olivier Sulpice (Debout Sur Le Zinc) heeft een voorliefde voor Ierse muziek. Met hun aanstekelijke traditionele muziek gekruid met andere stijlen doen ze je dansen op bourrées, walsen of polka piquées. Stilstaan is geen optie!

© Flor de Zinc

zondag 20 augustus

© Siger

concert om 20 uur

Siger brengt sferische instrumentale muziek die raakt vanaf de eerste noot. Op octaaf-mandoline en diatonische accordeon creëren de broers Ward en Hartwin Dhoore hun eigen muzikale universum. Hun bijhorende verhalen versterken de muziek en vormen samen één geheel. Met meer dan 15 jaar podiumervaring op de teller doen ze dit alles met de nodige humor en finesse. De broers verdienden reeds hun sporen als de geoliede machine achter succesvolle bands en projecten zoals Trio Dhoore, Estbel, The Flemish Folk Caravan… en toerden doorheen heel Europa, de VS en Canada. Hun debuutalbum Rodeland is een muzikale ode aan het Land van Rode, de prachtige streek die de broers thuis noemen.

folkbal om 21.30 uur

PHLOX staat voor een mooie mix van dansbare jazz en opzwepende folk. Accordeonist Guus Herremans, die ook les geeft op de stage, startte de band een aantal jaar geleden op als The Bazz Explosion. Vandaag zit alles in een nieuw jasje: met een andere naam en bezetting, met dezelfde energie. Samen met doorwinterde jazz- en folkmuzikanten Elias Storme (sopraan- en tenorsaxofoon), Jelle Van Cleemputte (elektrische bas), Wannes Cornelis (drums) bouwt hij een waar feest op en naast de dansvloer.

© No Pics Photography

maandag 21 augustus

© Bart Vanoutrive

concert om 20 uur

Solia laat de zon schijnen over muzikale pareltjes uit Waalse manuscripten. Af en toe duikt het duo van Raquel Gigot en Aurélie Dorzée het barokrepertoire binnen en slaan ze zelf aan het schrijven. Met als kers op de taart tal van dansnummers: menuetten, passepieds, walsen, mazurka’s en scottishes. Accordeoniste Raquel laat de harmonieën en ritmes rijkelijk uit haar instrument vloeien, ze geeft ook les tijdens de Stage. Violiste Aurélie voelt zich als een vis in het water in uiteenlopende genres, van avant-garde folk tot wereldmuziek. Samen herontdekken ze de rijke Waalse muziektraditie en blazen en zingen deze nieuw leven in.

folkbal om 21.30 uur

Broers Gert-Jan en Hendrik vormen het kersverse Duo Clercx. Ze deden beiden ervaring op o.a. als deelnemers tijdens de Stage en zijn vaak terug te vinden op de dansvloer. Nu springen ze zelf op het podium. Met een arsenaal aan instrumenten: violen, whistles, diatonisch accordeon, speelt dit duo zelfgeschreven repertoire ten dans. Hou je klaar voor sensuele mazurka’s, spicy tovercirkels en stevige bourrees!

© Duo Clercx

dinsdag 22 augustus

© Pepa Niebla

concert om 20 uur

Leán brengt z’n derde plaat Tierra Azul uit! Het trio van Silke Clarysse (klassieke gitaar), Gielis Cautaers (percussie) – die ook lesgeeft op de Stage – en Otto Kint (contrabas) nodigt hiervoor Spaanse zangeres Vanesa Diaz Gil en trombonist Quinten de Craecker uit. Ze scheppen een muzikaal universum rond de teksten van Argentijnse dichteres Alfonsina Storni, die al decennialang uiteenlopende artiesten inspireert en onderwerp is van de klassieker Alfonsina y el Mar. Het kwintet brengt heerlijke klanktapijten van zelfgeschreven muziek, gegrond in het ritme en de tonaliteit van de teksten van Storni. Een waarachtige ervaring waarin muzikale emotie de hoofdrol speelt.

folkbal om 21.30 uur

Aghoea!, zo klinkt de frisse balformatie van Trommelfluit. Een twintigtal muzikanten wisselen tijdelijk hun trommel en fluit in voor tal van andere instrumenten en spelen ten dans. Ervaring genoeg met muzikanten uit groepen als Kadril, WÖR, het Brabants Volksorkest, Follia!, De Garre, Klakkebusse, Queens of Baba, ’t Kliekske en Twalseree. Trommelfluit bestaat intussen 35 jaar en richtte naar aanleiding van het internationaal fijfer- en drumfestival dat ze in België organiseerde een balorkest op. Dit jaar trekken ze richting New York voor het World Fife & Drum Festival, maar eerst staan ze nog op het podium in Gooik!

© Pasquello

woensdag 23 augustus

© Jeroen De Bie

folkbal om 20.45 uur

Tijdens de Stage stomen meer dan 20 muzikanten in de sessie samenspel bal zich klaar voor een schitterend bal op de laatste avond! Zangeres en fluitiste Josefien Vercruysse en accordeonist Bert Ruymbeek leren hun favoriete dansbare tunes en liedjes, van traditionele tot hedendaagse folk. Samen gieten ze alles in wijze arrangementen. Wie er al bij was op de Stage, weet dat deze bals op z’n minst legendarisch zijn. Niet te missen!

folkbal om 22.30 uur

Warmoes sluit de Stage met een knaller af! Het energieke kwintet wordt gevormd door jonge muzikanten die studeren aan het conservatorium en geen onbekenden zijn op de Stage in Gooik. Milan Robberechts op piano & altsax, percussionist Laurens Maris, Marieke D’hose op accordeon, Arno Molenschot op tenorsax, doedelzak & fluit en contrabasist Laris D’Hose brengen eigen composities met invloeden geplukt uit de jazz-, pop- en funkwereld. Hun aanstekelijke deuntjes doen zelfs de stroefste kamerplant dansen!

© Patrick Clerens

 • 19, 20, 21 en 22 augustus 2023 om 20 uur

 • Sint-Niklaaskerk, Dorpsstraat in Gooik

 • deze locatie is rolstoeltoegankelijk

 • tickets aan de deur te koop:
  12 euro | plustarief (voor wie de financiële toegankelijkheid van onze activiteiten graag mee mogelijk maakt)
  10 euro | basistarief (dit tarief dekt de effectieve kosten van onze activiteit)
  7 euro | verlaagd tarief (voor wie het om welke reden dan ook minder breed heeft)
  gratis voor kinderen t.e.m. 12 jaar en deelnemers aan de stage

  Muziekmozaïek werkt met verschillende tarieven om muziekbeleving voor zoveel mogelijk mensen mogelijk te maken. Je kiest het tarief volgens je eigen mogelijkheden.

 • 19, 20, 21, en 22 augustus 2023 om 21.30 uur en 23 augustus 2023 om 20.45 uur

 • zaal Familia, Bronnenweg 2 in Gooik

 • gratis toegang

herbekijk de concerten

Broes

Anxo Lorenzo & Eoghan Neff

Michel Terlinck Ensemble

Sessie samenspel o.l.v. Josefien Vercruysse & Bert Ruymbeek 2022

Sessie zang o.l.v. Elly Aerden & Jan Van Rossem 2022

Sessie samenspel wereldfolk o.l.v. Shalan Alhamwy 2022

Naragonia

Kadril

Duo Macke-Bornauw

Caamaño & Ameixeiras

Sessies samenspel o.l.v. Toon Van Mierlo, Bert Ruymbeek & Josefien Vercruysse 2021

herbeleef de folkbals

Cardboard Cabin

Aérokorda

Threo

BA1

Baljam 2022

Master’s Ball 2019

Gooikestra 2019

Baljam 2019

Master’s Ball 2018

Gooikestra 2018