Project omschrijving

De sessie is intussen volzet, je kan je nog inschrijven op de wachtlijst.

sessie draailier (half)gevorderden

  • maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar

  • voor zowel begonners (halfgevorderden) die de basistechnieken onder de knie hebben als gevorderde draailierspelers die uitdaging zoeken en zich verder willen verdiepen. Tijdens de stage splitsen we ons op in aparte groepen, maar we sluiten af met een gemeenschappelijke apotheose!

Thomas leert je vanuit zijn podiumervaring je instrument beheersen en een fundament te leggen voor je draailiercarrière. We verdiepen ons in traditionele en moderne folkmelodieën, waarbij tegelijk gewerkt wordt op gehoor en met partituur. Tussendoor komt Chédeville vermoedelijk ook eens op de koffie voor een flashback richting barokperiode!

Bij de begonners brengen we iedereen in de juiste “slag”-orde aan de hand van een aantal basismelodieën. We leren de pure basistechnieken, met aandacht voor onderhoud en afregeling van het instrument. Bij de gevorderden herhalen en verbeteren we de regelmatige en onregelmatige twee-, drie- en vierslagen. Van hieruit zoeken we naar verschillende patronen in de slag, soms logisch en vanzelfsprekend, soms onlogisch en uitdagend. Altijd leuk om een “slaganalyse” te doen met een nieuw digitaal speeltje…

We leren dat draailier-spelen niet enkel een kwestie van draaien is, maar een subtiele samenwerking tussen de linker- en de rechterhand. We leren met meer energie spelen: gedaan met slappe zwengels en luie vingers! Eens iedereen in de juiste stemming zit, zorgen we voor een vleugje “groove” door slag en melodie los van elkaar te koppelen en verrijken we onze melodieën met een sausje van versieringen in de linkerhand.

Bij voldoende interesse voor elektroakoestische instrumenten, geeft Thomas ook een uiteenzetting rond micro’s en versterking met een basis geluidstechnieken erbij. Tussendoor is er uiteraard altijd ruimte voor onderhoudstips voor de doe-het-zelvers.

  • goed afgeregelde draailier (bij voorkeur sol/do (G/C) maar een andere stemming mag ook) met passende riem

  • opnameapparaat of smartphone/tablet, pen en papier. Luisterfragmenten worden achteraf nog door de lesgever aan alle deelnemers bezorgd.

  • We volgen voor, tijdens en na de sessie alle COVID-19-maatregelen die op het moment van de stage zullen gelden. Lees meer over de specifieke voorzorgsmaatregelen.

Thomas Hoste

© Ward Dhoore

Sinds de draailier zijn pad kruiste, is Thomas betoverd door de rijke klank van dit unieke instrument. De verliefdheid werd een ware passie. Hij volgde intensieve workshops & stages en enkele jaren later draaide hij zelf aan de zwengel bij Kléan, Barnabas & Findus. Nu toert hij doorheen heel West-Europa met de balfolkbands Cecilia en Elanor, is hij sinds kort de vaste draailierspeler bij Hidrae en speelt hij mee in het FolKK (Folk ontmoet KleinKunst)-project. Dankzij zijn informatica-achtergrond combineert Thomas de eeuwenoude klanken met de meest moderne geluidstechnieken. Dit resulteerde onlangs in het droneproject-duo mOthA en het vernieuwende project Rooted: De Manen Opzij. Thomas is ook al jarenlang vaste lesgever op zijn instrument, o.a. bij Stichting Draailier & Doedelzak in Nederland, bij Westelfolk en in de academies van Dranouter, Gooik & Gent.

  • contacteer Thomas voor vragen over de sessie