Project omschrijving

De sessie is intussen volzet, je kan je nog inschrijven op de wachtlijst.

sessie doedelzak gevorderden

  • maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar

  • voor gevorderde doedelzakspelers die in staat zijn om een dansnummer vrij vlot en op een strak tempo te spelen (vb. de wals Onder Den Toren van Hubert Boone). Er zullen partituren beschikbaar zijn en ook nummers op het gehoor aangeleerd worden.

  • Je hebt een basiskennis Engels nodig om de sessie te kunnen volgen.

Paul leert je een waaier aan traditionele en hedendaagse melodieën in verschillende stijlen en maatsoorten (vb. wals, polka, bourree, jig, hornpipe, scottisch, liederen). Samen maken we toffe arrangementen om op te dansen, naar te luisteren en om mee te zingen. Daarnaast focussen we op de melodie of werken we andere stemmen uit in harmonie. We spitsen ons ook toe op techniek, hoe je kan improviseren en je emotie uiten in wat je speelt. De grote uitdaging van doedelzak is immers dat deze altijd ofwel “uit” (stil) ofwel “aan” (superluid) staat. Hoe gaan spelen we hierop in? We leren spelen in een grotere doedelbezetting, want doedelzakspelers spelen vaak alleen of in groepjes met andere instrumenten. Partituren worden voorzien, maar we leren evengoed op gehoor. Last but not least, we treden naar buiten voor al wie het horen wil: liggend onder een boom, aan de bar, tijdens een folkbal en misschien zelfs al wandelend door Gooik of in een flashmob. We gaan in de sessie samenwerken als een team, elkaar aanmoedigen, ervaringen uitwisselen en vooral: veel plezier hebben!

  • doedelzak in sol (G) met conische schalmei, dubbel riet en halfgesloten of open vingerzetting. Je kan een hele toon onder de noot van de 6de vinger (tonica = sol) spelen en tot aan de noot van de 3de vinger in het 2de octaaf (do) een sib en een mib, ofwel met gekruiste vingerzetting, ofwel met de duim voor de mib. Het maakt niet uit of je met je mond blaast of een blaasbalg gebruikt. Paul speelt zelf op border pipes van Jon Swayne die goed samenklinken met gelijkaardige types uit België, Duitsland en Frankrijk. Breng gerust ook een doedelzak in andere toonaarden mee (vb. in lage do (C)) mee. We zullen proberen ze te integreren in de arrangementen die we samen maken!

  • pen en papier, iets om je bourdons af te stoppen – zodat we ook in la (Am) kunnen spelen – en een paraplu om buiten in de regen of in de zon te spelen.

Paul James

© Elly Lucas

Paul is een Britse doedelzakspeler, saxofonist, zanger en componist die nu in België woont. Je zal hem ongetwijfeld kennen van de legendarische band Blowzabella. Hij maakt muziek met wortels in de Engelse en Europese folk. Hij speelde mee in uiteenlopende projecten, van funk tot mediterrane muziek en richtte recent de nieuwe folkband Threo op. Hij geeft inspirerende workshops voor doedelzak en samenspel (folk big band). Als componist en arrangeur werkt hij voor theater, maar schreef ook enkele folkhits, vb. de jig Horizonto, die over de hele wereld gespeeld worden.