sessie draailier voor kinderen

  • maximum 8 deelnemers van 9 tot 12 jaar

  • voor kinderen die nieuwsgierig zijn om draailier te leren spelen of al een beetje ervaring hebben met het instrument. Iedereen is welkom, ook al heb je nog nooit aan de manivel (de zwengel) gedraaid!

  • Enkel kinderen waarvan een ouder of een volwassen begeleider ingeschreven is voor één van de andere sessies, kunnen deelnemen.

Elsje brengt eenvoudige draaideuntjes voor jullie mee. Wie nog nooit draailier heeft gespeeld, leert hier de eerste melodietjes spelen in gropen. Je leert hoe je de draailier kan stemmen, verzorgen, en bespelen. Kan je al wat draailier spelen? Dan zal je uitgedaagd worden om verder aan de slag te gaan met dit boeiende bourdonsinstrument en op je eigen niveau speelplezier te ervaren. Leren samen spelen met anderen staat centraal, maar er is ook de kans om alleen te oefenen om op die manier je eigen kunnen uit te breiden. Natuurlijk doen we tussendoor leuke spelletjes en maken we kennis met andere instrumenten die je op de stage tegenkomt.

  • je kan een draailier huren die iets compacter is dan een standaardmodel, perfect voor kleinere handen, of je mag ook je eigen instrument meebrengen (met melodiesnaar in sol (G) en bourdon- en trompetsnaar in sol (G) of do (C))

  • Enkele weken voor de stage krijg je nog een mail met de materialen in die je best meebrengt.

Heb je zelf geen instrument maar wil je wel deelnemen? Geen probleem, je kan een draailier voor kinderen huren tijdens de stage voor € 30. Reserveer deze dan op voorhand bij je inschrijving.

Elsje Peeters

© Hans Stockmans

Elsje leerde viool en draailier spelen aan de muziekacademie van Genk en volgde heel wat workshops bij gekende draailierspelers als Matthias Loibner, Gilles Chabenat, Germán Díaz en Johannes Hellman. Ze geeft momenteel zelf les aan Dè academie in Ieper en bij Stichting Draailier en Doedelzak in Nederland. En ze heeft 22 jaar ervaring met les geven aan jongeren met autisme aan het Koninklijk Instituut voor Doven en Spraakgestoorden in Hasselt, waar ze ook draailier en notenleer aan leerlingen in de zorgklas geeft. Daarnaast speelt ze bij folkgroep Cadansky en schreef ze het boek Liere Draaie, voor al wie draailier wil leren spelen.

  • contacteer Elsje voor vragen over de sessie