sessie doedelzak gevorderden

  • maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar

  • voor doedelzakspelers met enkele jaren speelervaring die goed mee kunnen als melodieën op het gehoor worden aangeleerd. Je hoeft niet meer na te denken bij het blazen en duwen en kan een constante toon aanhouden, je hebt een goede beheersing van de speeldruk. Je hebt kennis van overblazen, si mol, mi mol, fa kruis en do kruis en kan deze ook goed toepassen. Zowel mensen die mondgeblazen of met blaasbalg spelen zijn welkom. Zelf de bourdons kunnen stemmen is een meerwaarde.

Marieke dompelt jou en je instrument onder in een nieuw repertoirebad met vooral folk en traditionele muziek uit het Hoge Noorden (Zweden, Finland en Denemarken) en België. Van dansmuziek tot liederlijke balades. We werken aan een vrij hoog tempo en hebben tegelijk aandacht voor versieringen, de groove van de melodie en samenspel (unisono en meerstemmigheid). Als aanvulling verdiepen we ons in enkele dansen en liederen en werpen we een blik op het componeren en arrangeren voor doedelzak. We bereiden een toonmoment voor op het einde van de stage voor al wie het horen wil.

  • goedwerkende doedelzak in sol (G) van f’ tot c”. Breng je favoriete – al dan niet meerstemmige – doedelzaktune mee! Je mag gerust ook je andere doedelzakken (re (D) of sol (G)) meebrengen als je die hebt. Ga best voor de stage nog eens langs voor een onderhoud bij jouw bouwer.

  • opnameapparaat of smartphone/tablet, stemapparaat, pen en papier

Marieke Van Ransbeeck

© Silke De Praitere

Marieke speelt in verschillende nationale en internationale muziekprojecten, vooral gericht op folk- en barokmuziek. Je kan haar op het podium zien met een Vlaamse doedelzak, barokmusette en Zweedse doedelzak. Haar voornaamste projecten zijn haar internationaal ensemble Marvara – waarmee ze dit jaar de Flanders Folk Award voor Beloftevolle Band won – Hidrae, Queens of Baba en het project Midsummer Dream, een samenwerking met het barokensemble Les Abbagliatti. Marieke voltooide haar artistieke studies aan de afdeling oude muziek van LUCA School of Arts, Campus Lemmens en in Scandinavië met de Nordic Master in Folk Music. Ze geeft doedelzak aan de Académie des Arts de la Ville in Brussel.