sessie hakkebord beginners/halfgevorderden

  • maximum 12 deelnemers vanaf 16 jaar

  • voor absolute beginners die zin hebben om hakkebord te leren spelen – geen ervaring nodig – en gevorderde beginners die vlot enkele melodieën kunnen spelen met een goede aanslagtechniek. Voor wie al wat ervaring heeft, is eenvoudige partituren kunnen lezen een voordeel. Bij de beginners is dit niet nodig, want alles wordt op het gehoor aangeleerd. Er zijn wel altijd partituren beschikbaar.

Pieter laat je kennis maken met dit fantastische instrument! Met de beginners gaan we op verkenning op het hakkebord en leren goede aanslagtechnieken te gebruiken. Daarna spelen we heel eenvoudige melodieën uit het traditionele repertoire. Voor de gevorderde beginners ligt de focus vooral op leren van nieuw repertoire, spelen van akkoorden en speeltechnieken. We proberen enkele meerstemmige tunes uit in samenspel. De groep splitsen we op in beginners en wie al wat ervaring heeft, zodat iedereen op het juiste tempo aan de slag kan.

  • hakkebord in kwintstemming (geen hackbrett of piano dulcimer) en in goeie staat: volledig besnaard en voorzien van alle captops (staafjes waar de snaren over heen lopen). Als je instrument aan herstel toe zou zijn, kan je hiervoor ruim op tijd contact op nemen met Pieter.

  • opnameapparaat of smartphone/tablet, stemapparaat om je eigen instrument te kunnen stemmen en een pupiter

Heb je zelf geen instrument maar wil je wel deelnemen? Geen probleem, je kan een hakkebord huren tijdens de stage voor € 30. Reserveer deze dan op voorhand bij je inschrijving.

Pieter Blondelle

© Tinekes Photography

Pieter speelt al meer dan 20 jaar hakkebord. Op de stage in Gooik kreeg hij de liefde voor traditionele muziek te pakken en volgde hij zelf les bij Karen Ashbrook en Christie Burns. Tweemaal per jaar gaat hij naar Groot-Brittannië om les te volgen bij o.a. Stephen Humpfries, Dan Landrum, Malk Allan Wade, Matthew Dickerson, Sue Harris en Ann Lough. Daarnaast is hij actief als hakkebordspeler bij Klakkebusse en in soloprojecten, speelt hij doedelzak bij De Grote Kornemuze, fijfer in Trommelfluit en doet hij onderhoud en herstel van doedelzakken en rietenbouw. Sinds enkel jaren maakt Pieter zelf zijn hakkeborden en kan hij op aanvraag nodige herstellingen uitvoeren.