sessie zang

  • maximum 16 deelnemers vanaf 16 jaar

  • voor iedereen die van zingen houdt, een goed gehoor heeft en comfortabel is met iets uit het hoofd leren. Zowel beginners als gevorderden zijn van harte welkom! Je hebt geen voorkennis nodig van zingen of noten kunnen lezen; we leren alles mondeling aan.

  • Je hebt een basiskennis Frans nodig om de sessie te kunnen volgen.

Onder het motto ‘Zingen is zeker beter dan niet zingen!’ gaan we deze zangsessie op verkenning met liederen uit diverse Franse regio’s zoals de Morvan, de Franse Alpen, de Franche-Comté, Bretagne, de Berry, Quebec, en meer. Veel van deze melodieën zijn nog onbekend. We benaderen ze praktisch, met aandacht voor modaliteit en hoe dit zich manifesteert in traditionele zang. Op het programma staan meerstemmigheid, eenstemmigheid en ‘poly-monodieën’, evenals het beluisteren van veldopnames, oefenen van versieringen, verkennen van vocale klankkleur en luisteren naar harmonische klanken.

  • je stem, bourdoninstrumenten zijn ook welkom!

  • je eigen oren en een opnameapparaat of smartphone/tablet

Évelyne Girardon

Franse zangeres Évelyne “Beline” Girardon draagt vele liederen van de Franse mondelinge traditie op haar brede schouders. Gaande van folkrock-akkoorden uit de jaren 80 (La Bamboche) tot aan vocale improvisatie (Le spécial Instrumental: la voix), a capella polyfonie (Roulez Fillettes, Trad Arrgt), en eenvoudige bourdon monodieën. Haar moeder, die van Oekraïense afkomst is, heeft haar de ongeremde liefde voor zingen doorgegeven. Door de jaren heen heeft ze talloze creaties voortgebracht en meegewerkt aan vele cd-opnames. Évelynes specialiteit is vocale polyfonie. Haar mondeling overgedragen arrangementen worden geprezen door zowel liefhebbers van traditionele muziek als anderen, zowel professionals als amateurs.

Een terugblik op de sessie van vorig jaar!

  • bekijk alle video’s van vorig jaar op YouTube