jeugdsessie 13-16 jaar

  • maximum 26 deelnemers van 13 tot 16 jaar

  • voor jongeren die houden van muziek! Een instrument beheersen is geen dwingende vereiste, wel mooi meegenomen. Kennis van notenleer, akkoorden en een perfect absoluut gehoor mogen, maar zijn geen noodzaak. Eén lesgever is zelf een zwaar geval van notendyslecticus! We gebruiken soms partituren, maar leren evenzoveel op gehoor en/of met tablatuur spelen.
    Geef bij je inschrijving al een korte omschrijving mee van jouw reeds verworven muzikale vaardigheden, ambities en pure goestingskes. Sommige deelnemers kennen de werkwijze reeds, maar hebben misschien nog nooit uitgewerkte Gooikse muziek-wensen, anderen komen voor het eerst naar de jeugdsessie en staan open voor ruime input. Aarzel niet om je voorstellen door te sturen naar Floere of Luc!

  • Jongeren onder de 16 jaar moeten begeleid worden door een ouder of een volwassen begeleider die zelf ook deelneemt aan één van de andere sessies.

We houden ons gedurende vijf dagen bezig om de essentie van folk- en volksmuziek aan den lijve te ondervinden. Het plezier van samen musiceren en het verkennen van oud en nieuw boeiend muziekgoed. Een danspas (of een paar meer) staat ook op het sessiemenu, opdat we op de avondlijke bals het spreekwoordelijk beste beentje voor kunnen zetten en gebeurlijk ook achter … Traditiegetrouw trachten we een grote gemene deler te vinden in de wensen van de deelnemers. Het programma hangt dus mee af van het niveau en de nieuwsgierigheid van de groep. Een leuke bijzaak is dat er tijdens de sessie vaak muzikale zusterzielen gevonden en bloedbroederschappen gesmeed worden.

Op het sessiemenu staan: samenspel ▷ instrumentjesbouw ▷ trommelinitiatie > fijfer of 6-gatsfluit ▷ body-percussie > een proefje symfonisch folkorkest  ▷ initiatie in nog on-verkende en aanwezige instrumenten (misschien wel doedelzak of ukulele of harp of …) ▷ dans ▷ muzikale spellen ▷ arrangeren van gekende of ter plekke aangeleerde muziekstukskes ▷… , de keuze is aan jullie!

Mogelijks zijn er een paar toonmomenten waar we onze muzikale strapatsen aan de medestagegangers en -gangsters showen …

  • eigen instrument(en)

  • schrijfgerei & papier, pupiter, een schaar of breekmes, eigen plannen en partituren (en geniale muzikale concepten en ideeën die door het brein suizen)

  • De lesgevers voorzien ook materiaal en een heuse set aan extra instrumenten ter verkenning. Voor het gebruik hiervan, zal een bedrag van € 15 gevraagd worden tijdens de stage, te betalen aan de lesgevers zelf.

© Jos Tilley

Luc Van Hende

Luc geeft gepassioneerd muziekles en expressie aan opvoeders in spe. Als muzikant én instrumentenbouwer hebben steelstring-instrumenten voor hem al lang geen geheimen meer. Een paar violen, gewone en ‘speciale’, flanste hij ondertussen ook al in mekaar. Een danspas, een klimaatvriendelijk instrument van wegwerpmateriaal, een leuk ‘lieken’, … staan zowat dagelijks op zijn menu.  Momenteel is hij lokaal wereldberoemd in Centraal en West-Waasland met een paar muziekgroepen, waaronder Het Umami Consort en Het L’Okulele Orkest.

  • contacteer Luc voor vragen over de sessie

© Maité Declerck

Floere Van Hende

Als telg uit een familie vol animatietalent zet Floere de muzikale lijn viool- en ukelelegewijs verder. Ze begeleidt jongeren met autisme, is therapeut en leerkracht. Voorheen werkte ze ook als straatanimator bij Kip Van Troje, maar nu loopt ze af en toe een marathon.

  • contacteer Floere voor vragen over de sessie

Floor Decuypere

Floor begon haar muzikale reis als kind op de trombone. Als tiener ontdekte ze haar passie voor folkmuziek tijdens haar eerste bezoek aan de Stage in Gooik, waar ze onder andere werd geïnspireerd door Luc & Floere Van Hende. Later studeerde ze Muziekpedagogie aan LUCA School of Arts, Campus Lemmens. Voor haar masterproef creëerde ze een onewomanshow waarin ze arrangementen voor trombone en loopstation combineerde met splitscreenvideo’s als multi-instrumentalist. Haar nieuwsgierigheid naar het ontdekken van nieuwe instrumenten is nog steeds springlevend. Op dit moment volgt ze trekzaklessen bij Trui Allemeersch aan de folkafdeling van dé Academie in Ieper.

Een terugblik op de sessie van vorig jaar!

  • bekijk alle video’s van vorig jaar op YouTube