sessie hakkebord beginners/halfgevorderden

  • maximum 14 deelnemers vanaf 16 jaar

  • voor absolute beginners die willen leren hakkebord te spelen – geen ervaring vereist – en voor gevorderde beginners die al enkele melodieën vlot kunnen spelen met een goede aanslagtechniek. Als halfgevorderde heb je waarschijnlijk al een beginnerssessie gevolgd of heb je zelf al wat beginnersstappen gezet. Het is een voordeel als je eenvoudige partituren kunt lezen als je al wat ervaring hebt, maar dit is niet nodig voor beginners, aangezien alles op gehoor wordt geleerd. Er zijn echter altijd partituren beschikbaar voor wie dat wenst.

Pieter neemt je mee op ontdekkingsreis met dit prachtige instrument dat een schitterende klank en talloze mogelijkheden biedt! Met de beginners gaan we op verkenning op het hakkebord, waarbij we eenvoudige melodieën leren en werken aan aanslagtechnieken. Voor de halfgevorderde spelers richten we ons voornamelijk op repertoire, akkoorden en geavanceerde speeltechnieken. We zullen ook meerstemmige nummers uitproberen in samenspel. De groep wordt opgesplitst tussen beginners en degenen met wat meer ervaring, zodat iedereen op zijn eigen tempo kan leren en de lesgever afwisselend instructie kan geven aan beide groepen.

  • hakkebord in kwintstemming (geen hackbrett of hakkebord in pianostemming) en in goeie staat: volledig besnaard en voorzien van alle captops (staafjes waar de snaren over heen lopen). Als je instrument aan herstel toe zou zijn, kan je hiervoor ruim op tijd contact opnemen met Pieter.

  • opnameapparaat of smartphone/tablet (handig om individueel te oefenen), stemapparaat/app om je eigen instrument te kunnen stemmen (we zullen dit leren!) en een pupiter

Heb je zelf geen instrument maar wil je wel deelnemen? Geen probleem, je kan een hakkebord huren tijdens de stage voor € 40. Reserveer deze dan op voorhand bij je inschrijving.

© Tinekes Photography

Pieter Blondelle

Pieter heeft al bijna 25 jaar ervaring met het bespelen van het hakkebord. Zijn passie voor traditionele muziek werd aangewakkerd tijdens een stage in Gooik, waar hij les volgde bij Karen Ashbrook en Christie Burns. Tweemaal per jaar reist hij naar Groot-Brittannië voor verdere studie en om sessies te leiden voor beginnende spelers. Daar heeft hij les gehad van vooraanstaande docenten zoals Stephen Humpfries, Dan Landrum, Mark Alan Wade, Matthew Dickerson, Sue Harris, Ann Lough en Jody Marshall. Naast zijn activiteiten als hakkebordspeler bij Klakkebusse en in verschillende soloprojecten, speelt Pieter ook doedelzak bij De Grote Kornemuze en De Corenmuyzen, en fijfer bij Trommelfluit. Hij is ook actief in het herstel van doedelzakken en in de bouw van rietinstrumenten. De laatste jaren heeft Pieter zich toegelegd op het maken van zijn eigen hakkeborden en voert hij op aanvraag reparaties uit.

Een terugblik op de sessie van vorig jaar!

  • bekijk alle video’s van vorig jaar op YouTube